Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beltine 2009 v Telči

14. 5. 2009
Ve čtvrtek odpoledne jsem ukončila v Brně seminář SRT a spěchala na bus do Znojma, protože den ještě neskončil a já měla v plánu ještě další akce.
Ve Znojmě na nádraží mě už čekal Milan, aby mě odvezl domů. Lilo jako z konve a já si moc přála, aby večer nepršelo...
Z busu rychle domů, převléct a hurá do Tavíkovic. Tak jsem naložila Míšu s Radimem a vyrazili jsme směr Telč, kde se měl konat jubilejní 15. ročník mezinárodního festivalu "SVÁTEK KELTSKÉ KULTURY BELTINE 2009".
Do Telče jsme dorazili kolem osmé. Obloha byla skoro jasná a počasí vypadlo dost nadějně. Míša šla s Radimem stavět stan a já se hned hnala k pódiu, kde začal můj "taneční skoromaraton" (v tu chvíli jsem ještě netušila, že se protancuji až do rána, tedy spíše do skoropoledne příštího dne).
Celá akce Beltine se konala v rozlehlém a krásném zámeckém parku, kde si bylo možno prohlédnout rekonstrukci keltské vesničky a vidět a vyzkoušet řadu řemesel. K vidění byly taneční skupiny, výuka bretaňských a irských tanců, ohňové divadlo a řada dalších. K poslechu a pro mě hlaně k tanci hrály kapely Asonance, Bran, Carrantuohill, Czeltic, Chodská vlna, Irish Rose, Jan Hrubý a Kukulín, Keltieg... No co vám mám povídat, byla to prostě paráda.
Noc přecházela pomalu do ráda, lidí na "parketu" ubývalo... pak začalo svítat a pořád hrála ta skvělá hudba... úžasné... Od pódia jsem se vzdalovala pouze na občerstvení a nebo když jsem potřebovala sehnat izolepu :-) Hned vysvětlím - zhruba kolem třetí hodinny ranní se mi odlepila část boty co drží podpatek. Nejdřív jsem sháněla lepidlo, ale potom jsem se spokojila s izolepou, která ovšem při mém stylu tance neměla na botě moc dlouhého trvání. A tak jsem ji co hodinu odbíhala měnit. Nakonec jsem se zula a tancovala bosa.
Ptáci zpívali, slunce postoupilo výš na obloze a já lítala po louce jak divá a užívala si tanec, tu krásu kolem, skvělou hudbu a prostě vše... bylo to dokonalé...!
Video z tance zde
Těsně před koncem akce za mnou přišla Míša, že musíme jet. Trochu mě to mrzelo, že nezůstaneme až do konce (že by mi 12hod. tance nestačilo?). Ale Radim potřeboval domů a tak jsme vyrazili.
Vzhledem k tomu, že jsem byla bosa a řádne utancovaná, uvítala jsem nabídku, že řízení vozidla převezme Radim. Ne že bych to nezvládla, ale proč zbytečně ryskovat, že? V Tavíkovicích jsem Míšu s Radimem vysadila, přelezla si za volant a šťastně dojela domů.
Pátek odpoledne byl pro mě oddychovým dnem a čerpala jsem síly na sobotu...


Oficiální stránka Beltine 2009 , kde najdete odkazy na jiné články o této super akci, fotogalerie a různá videa